ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΜηλιάΜηλιά

Μηλιά

Τον χειμώνα 2-3 φορές ράντισμα με χαλκό Από το μπουμπούκιασμα αρχίζουμε να ψεκάζουμε για την μονίλια (κόλλα στον κορμό). Ειδικά στα πυρηνόκαρπα στα πρώτα ραντίσματα, ραντίζουμε και για εξώασκο.
Mη διαθέσιμο

Μόλις εμφανιστεί ο καρπός αρχίζουμε το ράντισμα εναντίων της ψείρας, μελίγκρας και σκουληκιού με επανάληψη κάθε 20 με 25 μέρες. Τα ραντίσματα αυτά τελειώνουν με την πτώση των φύλλων.

Η θρέψη της μηλιάς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι το είδος και η ανάλυση του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και το μέγεθος της καλλιέργειας. Παρόλα αυτά μετά από πολυετή συστηματική έρευνα έχει βρεθεί ότι οι ετήσιες θρεπτικές ανάγκες της μηλιάς ανά στρέμμα στα κύρια μακροστοιχεία είναι οι εξής:

  • 12-15 κιλά Αζώτου ανά στρέμμα
  • 5-6 κιλά Φωσφόρου ανά στρέμμα
  • 10-15 κιλά Καλίου ανά στρέμμα

Έκτος από τα κύρια μακροθρεπτικά στοιχεία (N, P, K), τα μηλοειδή έχουν υψηλές ανάγκες σε ασβέστιο, ψευδάργυρο και Βόριο.

Τα μήλα εκτός από μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία, έχουν επιπλέον ανάγκη για φυσικές προωθητικές ουσίες (κυτοκινίνες, αυξίνες, γιββερελλίνες), αμινοξέα, βιταμίνες και υδατάνθρακες.

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες τροφοπενίες των μήλων είναι η τροφοπενία Ασβεστίου (Ca), Ψευδαργύρου (Zn), Βορίου (Β) και Σιδήρου (Fe).

b2 photo-2-(Ca)Η τροφοπενία Ασβεστίου προκαλεί την πικρή κηλίδωση (bitter pit). Οι καρποί παρουσιάζουν νεκρωτικές κηλίδες και στα σημεία αυτά η γεύση των καρπών είναι πικρή.

 

Τα συμπτώματα της τροφοπενίας Ψευδαργύρου είναι μικροφυλλία και μεσονεύρια ή περιφερειακή χλώρωση στα φύλλα.

b2 photo-1-(B)

 

Η τροφοπενίας Βορίου δημιουργεί ως επί το πλείστον συμπτώματα στους καρπούς και πιο σπάνια στα φύλλα. Οι καρποί αποκτούν καστανές νεκρωτικές κηλίδες και στο εσωτερικό της σάρκας παρατηρούνται καστανές περιοχές.

Η τροφοπενία Σιδήρου προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα ενώ τα νεύρα τους διατηρούν το πράσινο χρώμα τους.

Οι κυριότεροι εχθροί της μηλιάς περιγράφονται παρακάτω.

d2 photo-1-Cydia-pomonellad2 photo-2-Cydia-pomonellad2 photo-5-Cydia-pomonella

 

Η Καρπόκαψα των μηλοειδών – Cydia pomonella είναι από τους πιο σοβαρούς εχθρούς των μήλων. Η προνύμφη αυτού του λεπιδοπτέρου εισέρχεται στον καρπό και τρώει τη σάρκα και τα σπόρια του καρπού. Η προσβολή είναι εμφανής εξωτερικά από τα αποχωρήματα που βγάζει η προνύμφη έξω από την οπή εισόδου. Οι προσβεβλημένοι καρποί είτε πέφτουν πρόωρα είτε καθίστανται ακατάλληλοι για κατανάλωση.

Οι αφίδες είναι μια ομάδα εντόμων που προκαλούν σημαντική ζημιά στα μήλα. Τα κυριότερα είδη αφιδών που προσβάλλουν τα μηλοειδή είναι τα παρακάτω: η Πράσινη αφίδα της μηλιάς Aphis pomi, η Ρόδινη αφίδα της μηλιάς Dysaphis plantaginea και η Ματόψειρα ή Βαμβακάδα της μηλιάς Eriosoma lanigerum. Οι αφίδες κυρίως μυζούν τους χυμούς των φύλλων προκαλώντας τη συστροφή τους και την παραμόρφωση των καρπών.

Οι ξυλοφάγες προνύμφες των λεπιδοπτέρων Ζευζέρα Zeuzera pyrina και Κόσσος Cossus cossus είναι πολύ επιζήμιοι εχθροί των μηλοειδών καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και την ξήρανση των δένδρων. Οι προνύμφες δημιούργουν στοές στο εσωτερικό των δένδρων.

Η Ψώρα του Σαν Σοζέ Quadraspidiotus pernicosus (San Jose scale) είναι ένα κοκκοειδές το οποίο προσβάλει τους καρπούς, τους βλαστούς και τον κορμό των δένδρων. Στους καρπούς δημιουργούνται κηλίδες οι οποίες μειώνουν σημαντικά την εμπορική τους αξία.

d2 photo-4-Hoplocampa-testudineaΗ Οπλοκάμπη Hoplocampa testudinea είναι ένα υμενόπτερο του οποίου η προνύμφη προσβάλλει τους καρπούς δημιουργώντας χαρακτηριστικές επιμήκεις ουλές. Οι προσβεβλημένοι καρποί παραμορφώνονται και πολλές φορές πέφτουν.

 

Τα μήλα προσβάλλονται τόσο από μυκητολογικές, όσο και από βακτηριολογικές και ιολογικές ασθένειες. Οι κυριότερες περιγράφονται παρακάτω.

c2 photo-1c2 photo-6

 

Το Φουζικλάδιο είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια των μήλων και οφείλεται στο μύκητα Venturia inequalis. Προσβάλλει τις μηλιές και προκαλεί καστανές κηλίδες στα φύλλα, ακόμα και φυλλόπτωση. Τα συμπτώματα στους καρπούς ποικίλουν από υποβάθμιση της ποιότητάς τους μέχρι και ολική παραμόρφωση.

 

c2 photo-4Το Ωίδιο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το μύκητα Podosphaera leucotricha και προσβάλλει τις μηλιές. Τα συμπτώματα του ωιδίου είναι συστροφή φύλλων, λευκή εξάνθηση στα φύλλα και τους βλαστούς και τέλος δερμάτωση των καρπών.

 

Η Φαιά σήψη (Μονίλια) οφείλεται στους μύκητες Monilinia laxa και Monilia fructigena και προσβάλλει όλα τα μηλοειδή. Προκαλεί μεταχρωματισμό, μαλάκωση και τελικά πτώση των καρπών.

 

c2 photo-3Η κυριότερη βακτηριολογική ασθένεια των μηλοειδών είναι το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών που οφείλεται στο βακτήριο Erwinia amylovora. Προσβάλλει τις μηλιές και έχει ως κύριο σύμπτωμα το μαύρισμα των βλαστών, των φύλλων, των ταξιανθιών και των καρπών που φαίνονται σαν καμμένα.

 

Η σοβαρότερη ιολογική ασθένεια είναι η χλωρωτική κηλίδωση των φύλλων της μηλιάς (apple chlorotic leaf spot) η οποία προκαλεί χλωρωτικές κηλίδες πάνω στα φύλλα και συχνά φυλλόπτωση.

ΘΡΕΨΗ - Βασική Λίπανση

Η βασική λίπανση με τύπους λιπασμάτων που περιέχουν τα 3 κύρια θρεπτικά στοιχεία Ν, Ρ, Κ σε αναλογία συνήθως από 1:1:1 έως 2:1:1 είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος λίπανσης στα μήλα. Τα κύρια πλεονεκτήματα της βασικής λίπανσης είναι η κάλυψη των αναγκών των δέντρων από την έναρξη της νέας βλάστησης με σχετικά χαμηλό κόστος και λίγα εργατικά. Η αναλογία κύριων θρεπτικών στοιχείων Ν-P-K που πρέπει να εφαρμόζεται είναι απόρροια Εδαφικής Ανάλυσης και συνεκτίμησης των αναγκών της καλλιεργούμενης ποικιλίας και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν.

Οι λύσεις της HUMOFERT ΑΒΕΤΕ για τη βασική λίπανση της μηλιάς είναι:

  • Οργανοχημικά κοκκώδη λιπάσματα ECO plant FOOD τύποι NPK 12-5-6, 8-3-3
  • Οργανικά κοκκώδη λιπάσματα BIOFERTIN τύποι NPK 10-4-3

ΘΡΕΨΗ - Διαφυλλική λίπανση

Η εφαρμογή διαφυλλικών ψεκασμών με υδατοδιαλυτά και υγρά λιπάσματα στα κρίσιμα αναφορικά με τη θρέψη των μήλων στάδια (ανθοφορία, καρπόδεση, μεγέθυνση καρπού, ωρίμανση) έχει πολύ σημαντικά οφέλη. Η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φύλλα είναι άμεση, η ποσότητα των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων μικρή και επιπλέον επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτός ο συνδυασμός των λιπασμάτων με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, δεν προστίθεται εργατικό κόστος και καύσιμα για την εφαρμογή.

Η HUMOFERT ΑΒΕΤΕ διαθέτει μεγάλη γκάμα υδατοδιαλυτών και υγρών λιπασμάτων, κατάλληλων για τη διαφυλλική λίπανση της μηλιάς.

  • Υδατοδιαλυτά λιπάσματα Fast Grow plus
  • Υδατοδιαλυτά λιπάσματα Fast grow
  • Υγρό λίπασμα GROWER 10-10-10
  • Υγρό λίπασμα GROWER 6-24-0
  • Υγρό λίπασμα GROWER 15-5-5
  • Υγρό λίπασμα GROWER 3-6-18
  • Υγρό λίπασμα GROWER 22-0-16
  • Υγρό λίπασμα GROWER 0-29-26
  • Υγρό λίπασμα GROWER 0-0-27
  • Υγρό λίπασμα GROWER 30-0-0

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ - Ιχνοστοιχεία

Για την πρόληψη των τροφοπενιών που εμφανίζονται στα μήλα συστήνουμε τη χρήση μιγμάτων ιχνοστοιχείων που περιέχουν όλα τα απαραίτητα για τη θρέψη των μηλοειδών μίκρο θρεπτικά στοιχεία. Επειδή τα περισσότερα μικρο- θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται μέσα στα μίγματα ιχνοστοιχείων βρίσκονται σε χηλική μορφή, η αφομοίωσή τους από τα δέντρα είναι πολύ γρήγορη και γι' αυτό τα μίγματα ιχνοστοιχείων είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της εμφάνισης τροφοπενιών.

Η HUMOFERT ΑΒΕΤΕ διαθέτει 3 μίγματα ιχνοστοιχείων με διαφορετική αναλογία μικρο- πρεπτικών στοιχείων το καθένα ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλων των ποικιλιών μήλων.

  • Elem-mix
  • Dia-mix
  • Combi-mix

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ - Ασβέστιο

Η τροφοπενία Ασβεστίου προκαλεί την πικρή κηλίδωση (bitter pit) στις μηλιές και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η εμφάνισή της καθώς προκαλεί μεγάλη υποβάθμιση των καρπών και απώλεια της εμπορικής τους αξίας.

Οι λύσεις της HUMOFERT ΑΒΕΤΕ στην πρόληψη και αντιμετώπιση της τροφοπενίας ασβεστίου στα μήλα περιλαμβάνουν τα σκευάσματα:

  • Ειδικό υγρό λίπασμα DYNAMIC
  • Ειδικό υγρό λίπασμα FORTICAL
  • Υγρό λίπασμα ασβεστίου με αμινοξέα AMINA-CAL

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ - Βόριο

Καθώς η τροφοπενία Βορίου προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών στα μήλα πράγμα που συνεπάγεται μειωμένη εμπορική τιμή, η εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με σκευάσματα Βορίου θεωρείται αναγκαία. Δεν πρέπει φυσικά να παραληφθεί η σημαντικότητα των χρόνων εφαρμογής των σκευασμάτων βορίου.

Η HUMOFERT ΑΒΕΤΕ προτείνει 5 λιπάσματα Βορίου για την καλλιέργεια της μηλιάς:

  • Υγρό λίπασμα βορίου BORONIL
  • Υγρό λίπασμα βορίου με εκχύλισμα φυκιών SEABOR
  • Λίπασμα Βορίου σε υδατοδιαλυτή σκόνη ELEM-B
  • Μίγμα Βορίου-Αμινοξέων σε υδατοδιαλυτή σκόνη DIA-B
  • Χουμικό Βόριο σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης HUMIBOR

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ - Ψευδάργυρος

Η τροφοπενία ψευδαργύρου στα μήλα αν και δεν εμφανίζει συχνά συμπτώματα στον καρπό, εντούτοις μπορεί να είναι η αιτία χαμηλής παραγωγής. Η παροχή στα δέντρα ψευδαργύρου σε ετήσια βάση αποτελεί σημαντική φροντίδα του καλλιεργητή που θέλει να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μορφές ψευδαργύρου, συνιστούμε την εφαρμογή χηλικοποιημένων μορφών ώστε ο παραγωγός να είναι σίγουρος ότι η καλλιέργειά του θα λάβει την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται.

Τα σκευάσματα ψευδαργύρου που προτείνει η HUMOFERT ΑΒΕΤΕ για την καλλιέργεια της μηλιάς είναι:

  • Χηλικός ψευδάργυρος ELEM-ZN
  • Υγρό λίπασμα ψευδαργύρου με αμινοξέα AMINA-ZN
  • Υγρό λίπασμα Ψευδαργύρου-Βορίου-Μολυβδαινίου μα αμινοξέα AMINA-ZiBoMo

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ - Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα μήλα. Όπως τα περισσότερα εδάφη είναι φτωχά σε σίδηρο με συνέπεια η εφαρμογή επιπλέον σιδήρου να κρίνεται απαραίτητη. Επιπλέον ο καλλιεργητής πρέπει να γνωρίζει ότι ο σίδηρος δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος από τα δέντρα και μάλιστα η απορρόφησή του εξαρτάται πολύ από το pH του εδάφους.

Η HUMOFERT ABETE διαθέτει πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα σιδήρου τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στις μηλιές και προλάβουν μια πιθανή τροφοπενία σιδήρου ή να λύσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου.

  • Χηλικός σίδηρος FERRUM
  • Χηλικός σίδηρος FERILION
  • Χηλικός σίδηρος ELEM-FE
  • Υγρό λίπασμα σιδήρου με αμινοξέα AMINA-FE

 

array(41) {
  [0]=>
  string(0) ""
  [1]=>
  string(691) "

Υδατοδιαλυτά N-P-K Λιπάσματα χωρίς Ιχνοστοιχεία μόνο για υδρολίπανση

" [2]=> string(622) "

Υδατοδιαλυτά Λιπάσματα N-P, Ν-Κ και P-K - Πρώτες Ύλες

" [3]=> string(733) "

Υδατοδιαλυτά N-P-K Λιπάσματα με εκχύλισμα φυκιών, Αμινοξέα και Ιχνοστοιχεία

" [4]=> string(681) "

Οργανοανόργανα Λιπάσματα Σταδιακής Αποδέσμευσης σε Κόκκους

" [5]=> string(622) "

Υγρός Βιοδιεγέρτης Ανάπτυξης με ωφέλιμους μικροοργανισμούς

" [6]=> string(725) "

Μικροβιακό διάλυμα - Διεγέρτης ανάπτυξης - Υγρό διαφυλλικό λίπασμα 1-1-1 με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία

" [7]=> string(708) "

Μικροβιακό διάλυμα - Διεγέρτης ανάπτυξης - Υγρό διαφυλλικό λίπασμα 1-1-1 με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία

" [8]=> string(658) "

Υγρό μικροβιακό διάλυμα - Οργανικό λίπασμα 3-0,5-1 - Εδαφοβελτιωτικό σκεύασμα

" [9]=> string(625) "

Φυσικός Βιοδιεγέρτης Ανάπτυξης & Βελτίωσης ποιότητας καρπού

" [10]=> string(634) "

Μίγμα Ιχνοστοιχείων (4.1% Fe, 1.4% Zn, 3.8% Mn, 4.6% MgΟ, 0.6% B, 1.28% Cu, 0.07% Mo)

" [11]=> string(613) "

Μίγμα Ιχνοστοιχείων-Αμινοξέων σε υδατοδιαλυτή σκόνη

" [12]=> string(631) "

Μίγμα Ιχνοστοιχείων (4% Fe, 4% Zn, 3% Mn, 2% MgΟ, 1.5% B, 0.5% Cu, 0.005% Mo, 2.8% S)

" [13]=> string(612) "

Υγρός συμπυκνωμένος ενεργοποιητής εδάφους

" [14]=> string(626) "

Υγρό Οργανικό λίπασμα από ενζυματική υδρόλυση ψαριών

" [15]=> string(599) "

Φυσικός Βιοδιεγέρτης Ανάπτυξης-Καρπόδεσης

" [16]=> string(806) "

Εκχύλισμα Φυκιών Θαλάσσης σε μορφή Υδατοδιαλυτής Σκόνης

" [17]=> string(561) "

Υγρό λίπασμα Αζώτου-Θείου

" [18]=> string(597) "

Υγρό λίπασμα Αζώτου-Χαλκού με αμινοξέα

" [19]=> string(586) "

Υγρό λίπασμα Σιδήρου με αμινοξέα

" [20]=> string(595) "

Χηλικός σίδηρος EDTA 13% σε υδατοδιαλυτή σκόνη

" [21]=> string(623) "

Υγρό λίπασμα Ιχνοστοιχείων με αμινοξέα

" [22]=> string(590) "

Υγρό λίπασμα Ψευδαργύρου με αμινοξέα

" [23]=> string(603) "

Χηλικός ψευδάργυρος EDTA 15% σε υδατοδιαλυτή σκόνη

" [24]=> string(0) "" [25]=> string(657) "

Υγρό Λίπασμα N-P-K με Άζωτο βραδείας αποδέσμευσης

" [26]=> string(643) "

Υγρό Λίπασμα N-P-K με Άζωτο βραδείας αποδέσμευσης

" [27]=> string(643) "

Υγρό Λίπασμα N-P-K με Άζωτο βραδείας αποδέσμευσης

" [28]=> string(0) "" [29]=> string(654) "

Ανθρακικό Κάλιο με χουμικά οξέα και εκχύλισμα φυκιών

" [30]=> string(637) "

Υγρό Λίπασμα Αζώτου σταδιακής αποδέσμευσης

" [31]=> string(696) "

Υγρό λίπασμα NPK 8-0-5 + 10% CaO + 2% MgO + 0.1% B, ειδικό για τροφοπενίες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βορίου

" [32]=> string(606) "

Υγρό λίπασμα υψηλής συγκέντρωσης Ασβεστίου

" [33]=> string(592) "

Υγρό λίπασμα Ασβεστίου με αμινοξέα

" [34]=> string(657) "

Υγρό Οργανικό Εδαφοβελτιωτικό

" [35]=> string(637) "

Υγρό Οργανικό λίπασμα Αζώτου

" [36]=> string(662) "

Πλήρως Υδατοδιαλυτό Οργανικό Λίπασμα

" [37]=> string(555) "

Λίπασμα Bορίου (Β 10% β/β)

" [38]=> string(567) "

Υγρό Οργανικό Λίπασμα Βορίου (5% B)

" [39]=> string(564) "

21% Βόριο σε υδατοδιαλυτή σκόνη

" [40]=> string(585) "

Μίγμα Βορίου-Αμινοξέων σε υδατοδιαλυτή σκόνη

" }