CULTIVATION ADVICE

ΤομάταΤομάτα

Τομάτα

Mη διαθέσιμο

Η τομάτα μπορεί να εμφανίσει διάφορες τροφοπενίες λόγω κακής θρέψης. Με την τακτική λίπανση οι περισσότερες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευθούν.
Σημαντική είναι η πρόληψη, καθώς η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος και μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την αντοχή του φυτού μας σε ασθένειες ακόμα και μετά την θεραπεία των συμπτωμάτων.
Σημαντικότερη και συνηθέστερη τροφοπενία, είναι η τροφοπενία του Ασβεστίου κι έπειτα του Καλίου.

Ασβέστιο: Η τροφοπενία Ασβεστίου ονομάζεται ξηρή κορυφή, ξηρή σήψη ή τάπα. Αρχικά εμφανίζεται μια σκούρα κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπού, που στη συνέχεια μεγαλώνει, σκουραίνει, βαθουλώνει και καταλήγει στη σήψη του καρπού. Από εκεί εισέρχονται και παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να μολύνουν ολόκληρο το φυτό. Η τροφοπενία του ασβεστίου μπορεί να ωφείλεται σε έλλειψη Ασβεστίου στο έδαφος, δυσκολία απορρόφησης ή υπερβολικό πότισμα.
Κάλιο: Η τομάτα είναι ένα φυτό που χρειάζεται αρκετό Κάλιο, γι'αυτό και συχνά μπορεί να εμφανίσει τροφοπενία Καλίου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, με περιφερειακή χλώρωση (κιτρίνισμα) και στη συνέχεια ξήρανση, κι ανομοιόμορφο χρωματισμό των καρπών. Η έλλειψη του Καλίου επίσης, κάνει τα φυτά ευάλλωτα σε ασθένειες.

Οι εχθροί που προσβάλλουν την τομάτα είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι είναι ο φυλλορύκτης ή υπονομευτής της τομάτας (Tuta absoluta), οι αφίδες, οι αλευρώδεις, η λιριόμυζα και ο τετράνυχος.
Εκτός από τη ζημιά που προκαλλούν στα φυτά και στους καρπούς τους, είναι φορείς ασθενειών ή διευκολύνουν την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο φυλλορύκτης ή υπονομευτής της τομάτας (Tuta absoluta), είναι ένα γκρίζο λεπιδόπτερο (πεταλούδα) του οποίου η προνύμφη (κάμπια) δημιουργεί στοές κυρίως στα φύλλα αλλά και στους καρπούς. Μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ξήρανση των φυτών. Από τις στοές μπορούν να εισέλθουν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Το BACTAMIN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών προνυμφών εντόμων, όπως είναι οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων.

Οι αφίδες (μελίγκρα) είναι ένα πράσινο ή ροζ έντομο το οποίο εμφανίζεται στους βλαστούς, στα φύλλα, στα μπουμπούκια και στα άνθη της τομάτας και προκαλούν παραμορφώσεις αυτών. Επίσης παράγουν μελιτώματα πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες και είναι φορείς ιώσεων.
Οι αλευρώδεις είναι λευκά έντομα (μοιάζουν με κουνουπάκια) τα οποία τρέφονται από τους χυμούς της τομάτας και παράγουν μελιτώδη εκκρίματα πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Το φυτό παρουσιάζει αρχικά γυαλιστερή εμφάνιση η οποία γίνεται γκρίζα καθώς αναπτύσσεται ο μύκητας.
H λιριόμυζα είναι μύγα της οποίας οι προνύμφες δημιουργούν οφιοειδείς στοές στα φύλλα, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν. Από τις στοές μπορούν να εισέλθουν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
O τετράνυχος είναι άκαρι το οποίο σχηματίζει ιστούς στο κάτω μέρος των φύλλων και κίτρινες και καφετί κηλίδες. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζεται χλώρωση κατά κηλίδες, ενώ σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν. Τέλος οι καρποί δεν αναπτύσσονται κανονικά.
Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύουν τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων και ακάρεων, όπως αφίδες, οι αλευρώδεις, η λιριόμυζα και ο τετράνυχος.

Η τομάτα είναι ένα φυτό που μπορεί να προσβληθεί από αρκετές ασθένειες, τόσο της ρίζας όσο και των υπέργειων μερών της (φύλλα, βλαστοί, καρποί).

Ασθένειες της ρίζας πολύ συχνά μεταφέρονται και στο υπέργειο τμήμα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στους καρπούς.

Συχνότερες και σοβαρότερες ασθένειες είναι: ο περονόσπορος, το ωίδιο, ο βοτρύτης, το πύθιο, η φυτόφθορα, η ριζοκτόνια και ο ιός του μωσαϊκού.

Το LEAF POWER είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τα υπέργεια μέρη των φυτών.
Το TRI-ACTIVE είνα ένας μικροβιακός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη της ρίζας και εμποδίζει την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτή.
Το BACTILIS είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τη ρίζα των φυτών.

Ο Περονόσπορος είναι ένας μύκητας που προσβάλλει όλα τα εναέρια μέρη της τομάτας. Αρχικά εμφανίζει στα φύλλα ανοιχτόχρωμες κηλίδες (λαδιές), και αν υπάρχει αρκετή υγρασία, στο κάτω μέρος λευκό χνούδι. Οι κηλίδες αυτές νεκρώνονται. Στη συνέχεια η ασθένεια εξαπλώνεται στους βλαστούς και στους καρπούς.

Το Ωίδιο είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύκητας, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δημιουργεί κιτρινοπράσινες γωνιώδεις κηλίδες. Αν υπάρχει αρκετή υγρασία εμφανίζει και λευκό-γκρίζο χνούδι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Μπορεί να ξεράνει τα φύλλα.
Ο Bοτρύτης προσβάλλει τα στελέχη, τα φύλλα, τους καρπούς και τα άνθη προκαλώντας τη φαιά σήψη. Οι ιστοί αποκτούν καστανό χρώμα, μαλακώνουν και νεκρώνονται. Στους καρπούς της τομάτας μπορεί να σχηματιστεί και η κηλίδα «φάντασμα», που αποτελείται από μικρούς, υπόλευκους δακτύλιους.
Το Πύθιο και η Φυτόφθορα είναι μύκητες του εδάφους, οι οποίοι προσβάλλουν τις ρίζες και το λαιμό, αλλά και τα φύλλα και τους καρπούς προκαλλώντας σαπίσματα. Τα προσβεβλημένα μέρη από Πύθιο εμφανίζουν πλούσιο λευκό χνούδι.
Η Ριζοκτόνια είναι μύκητας του εδάφους που προσβάλλει τις ρίζες και προκαλεί σάπισμά τους. Το φυτό είναι καχεκτικό, μαραίνεται και στο τέλος ξηραίνεται. Καρποί οι οποίοι είναι πολύ κοντά στο έδαφος ή το ακουμπάνε μπορεί να προσβληθούν και να εμφανίσουν σκούρες καστανές κηλίδες.

Ο Ιός του μωσαϊκού, είναι για την ακρίβεια μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλλούν παρόμοια συμπτώματα στα φύλλα και τους καρπούς τη τομάτας. Τέτοια συμπτώματα είναι, η χλώρωση διάστικτων περιοχών στα φύλλα και τους καρπούς (σαν μωσαϊκό) και η βύθιση αυτών των περιοχών. Αποτέλεσμα είναι η παραμόρφωση των καρπών, η ακαρπία και η καχεξία των φυτών.
Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται, αλλά η αντιμετώπισή τους γίνεται με την καταπολέμηση των φορέων τους, όπως είναι οι αφίδες, οι θρίπες και οι αλευρώδεις.

Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές επιβλαβών εντόμων, όπως αφίδες, θρίπες και αλευρώδεις κι ενισχύουν τη δράση των φυσικών εχθρών τoυς .

Σπορείο

Γι' αυτούς οι οποίοι δεν αγοράζουν έτοιμα φυτά, αλλά έχουν το δικό τους σπορείο, κύριο μέλημα είναι να δημιουργήσουν υγιή φυτά με πλούσια και δυνατή ρίζα.
Γι'αυτό η φροντίδα στο σπορείο απαιτεί:

  • ACADIAN ΥΓΡΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ή το ACADIAN ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗ ΣΚΟΝΗ. Τα προϊόντα ACADIAN ΥΓΡΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ και ACADIAN ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗ ΣΚΟΝΗ, είναι εκχυλίσματα φυκιών, σε δύο διαφορετικές μορφές, πλούσια σε ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικές προωθητικές ουσίες. Η εμβάπτιση του σπόρου αυξάνει την επιτυχία και την ταχύτητα φύτρωσής του, με εγγυημένα αποτελέσματα.
  • RIZOBAC. Το RIZOBAC έναι ένας βιοδιεγέρτης ριζοβολίας με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Χάρη στο εμπλουτισμένο περιεχόμενό του, το RIZOBAC βοηθάει στην ανάπτυξη της ρίζας και την προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ασθένειες.

Μεταφύτευση

Η μεταφύτευση είναι από τις σημαντικότερες εργασίες και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ανάπτυξη των φυτών μας.

Για επιτυχημένη μεταφύτευση χρησιμοποιούμε:

  • BIOFERTIN 7-7-11, για κηπευτικά. Η σειρά BIOFERTIN αποτελείται από πλήρως οργανικά-βιολογικά λιπάσματα σε μορφή κόκκων. Προέρχονται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, με μεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται πριν την μεταφύτευση ή κατά την μεταφύτευση, στον λάκκο των νέων φυτών.
  • RIZOBAC. Το RIZOBAC έναι ένας βιοδιεγέρτης ριζοβολίας με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Χάρη στο εμπλουτισμένο περιεχόμενό του το RIZOBAC βοηθάει στην ανάπτυξη της ρίζας και την προστατεύει από το στρες της μεταφύτευσης, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ασθένειες. Ποτίζουμε τα γλαστράκια πριν τη μεταφύτευση ή αμέσως μετά.
  • FISH-FERT. To FISH-FERT είναι ένα υγρό οργανικό λίπασμα προερχόμενο από ψάρια. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, πρωτεΐνες και προωθητικές ουσίες. Είναι η οργανική λύση για τη φυσική λίπανση. Αντικαθιστά τα χημικά λιπάσματα ή χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με αυτά. Είναι κατάλληλο για όλα τα στάδια της ανάπτυξης των φυτών, από τον σπόρο έως τη συγκομιδή. Σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πρώτη στιγμή της μεταφύτευσης, λόγω του ήπιου και οργανικού χαρακτήρα του.

Μετά τη μεταφύτευση έως το τέλος της συγκομιδής

Σκοπός μας είναι η παραγωγή πολλών και γευστικών καρπών. Αυτό το επιτυγχάνουμε με το συνδυασμό κατάλληλων λιπασμάτων και βιοδιεγερτών, οι οποίοι ξεκλειδώνουν τις δυνατότητες των φυτών.

  • BIOFERTIN 7-7-11, για κηπευτικά. Η εφαρμογή οργανικών κοκκωδών λιπασμάτων, εξασφαλίζει την σταθερή παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά και διατηρεί την καλή δομή του εδάφους.
  • TRI-ACTIVE. Είνα ένας μικροβιακός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης. Ο ωφέλιμος μύκητας Trichoderma, αποικίζει τη ρίζα των φυτών και τη βοηθάει να μεγαλώσει, να απορροφήσει νερό και θρεπτικά στοιχεία και την προστατεύει από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • ACADIAN ΥΓΡΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ή ACADIAN ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗ ΣΚΟΝΗ. Τα εκχυλίσματα φυκιών και το Κάλιο που περιέχονται, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά κατά την ανθοφορία, την καρπόδεση (σχηματισμό των καρπών), αλλά και στην αντοχή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας και η ξηρασία.
  • Το FORTICAL είναι ένα υγρό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, το οποίο απορροφάται εύκολα και γρήγορα από τα φυτά. Προλαμβάνει και θεραπεύει τις τροφοπενίες ασβεστίου, οι οποίες είναι και οι πιο συχνές στην τομάτα.
  • Το AMINA-MIX είναι ένα υγρό μείγμα ιχνοστοιχείων, που περιέχει αμινοξέα για την εύκολη και γρήγορη απορρόφησή τους. Προτείνεται για την κάλυψη των φυτών σε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
  • Η σειρά λιπασμάτων FAST GROW PLUS, αποτελείται από πλήρη υδατοδιαλυτά χημικά λιπάσματα κορυφαίας ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας με εκχυλίσματα φυκιών, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία. Καλύπτουν τις άμεσες θρεπτικές ανάγκες των φυτών και αυξάνουν την ποσότητα και την ποιότητα των καρπών. Καθώς το φυτό προσαρμόζεται στη νέα του θέση και είναι ευαίσθητο, περιμένουμε 2 εβδομάδες μέχρι την εφαρμογή χημικών λιπασμάτων.
    • Από τη μεταφύτευση έως και την εμφάνιση των πρώτων καρπών, χρησιμοποιούμε το FAST GROW PLUS 20-20-20, το οποίο προσφέρει ισόρροπη ανάπτυξη στα φυτά μας.
    • Με την εμφάνιση των πρώτων καρπών έως και το τέλος της συγκομιδής, χρησιμοποιούμε το FAST GROW PLUS 6-12-36+2%MgO, για τη βελτίωση της ποιότητας της τομάτας.
    • Οργανική λύση: FISH-FERT. Όπως αναφέραμε, το FISH-FERT αντικαθιστά τα χημικά λιπάσματα ή χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με αυτά. Η πλούσια οργανική του σύνθεση, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, αυξάνει το μέγεθος και βελτιώνει την ποιότητα και την γεύση των καρπών.
  • Η ευαισθησία της τομάτας σε ασθένειες κάνει πολύ συχνά απαραίτητη την εφαρμογή θειούχων σκευασμάτων.
    Για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούμε SLUD:
    • Το SLUD είναι ένα υγρό λίπασμα θείου, που ως γνωστόν προστατεύει από μύκητες και δευτερευόντως από ακάρεα (τετράνυχος). Το θείο επίσης βοηθάει στον μεταβολισμό του Αζώτου και στο σχηματισμό της χλωροφύλλης, με αποτέλεσμα τα φυτά μας να έχουν πλούσιο και πράσινο φύλλωμα.
      Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην ψεκάζεται σε πολύ ζεστές μέρες (πάνω από 30oC) διότι προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα.

Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους

Σε περιπτώσεις όπου παρατηρούμε ή προβλέπουμε την ανάπτυξη ασθενειών από μικρόβια κι εχθρούς, εφαρμόζουμε:

  1. LEAF POWER. Είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες του υπέργειου μέρους των φυτών. Περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα, Αμινοξέα και Ιχνοστοιχεία. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.
  2. BACTILIS. Είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα κ.α. και βοηθάει στην ανάπτυξη κι ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες της ρίζας των φυτών. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.
  3. BIOGUN. Είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης με ωφέλιμους μύκητες και βακτήρια, ο συνδυασμός των οποίων συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προσδίδει ευρωστία στα φυτά. Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη των φυτών έπειτα από προσβολή διαφόρων εχθρών, όπως Ψευδόκοκκος, Κοκκοειδή, Αφίδες, Θρίπες, Αλευρώδεις, Τετράνυχος. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα.
  4. BACTAMIN. Είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα. Τα φυτά μας λαμβάνουν άμεσα θρεπτικά στοιχεία και ουσίες τις οποίες απελευθερώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Αυτές οι ουσίες προωθούν την ανάπτυξη των φυτών μας και τα βοηθάνε στην ανάκαμψη τους από περιβαλλοντικό και βιοτικό στρές, που προκαλείται από έντομα, όπως οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.

Προσοχή: επειδή τα παραπάνω περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες δεν συνδυάζονται με χαλκούχα σκευάσματα (AMINA-CU). Εφαρμογές με τέτοια σκευάσματα πρέπει να γίνονται 7-10 ημέρες πριν ή μετά από τα μικροβιακά, ποτέ ταυτόχρονα.

ΠΡΟΪΟΝ

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΛΗΨΗ

ΣΠΟΡΕΙΟ

ACADIAN ΥΓΡΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ

ή

ACADIAN ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗ ΣΚΟΝΗ

Εμβάπτιση
20-25 ml (1 καπάκι)/5 L νερό
ή
5-7,5 g/5 L νερό

Πότισμα
20-25 ml (1 καπάκι)/10 L νερό
ή
5-7,5 g/10 L νερό

Εμβάπτιση
Διαλύουμε την ποσότητα που θέλουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια βάζουμε τους σπόρους μέσα και τους αφήνουμε για 24 ώρες. Τέλος τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, πριν τους φυτέψουμε
Πότισμα
Διαλύουμε την ποσότητα που θέλουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια ποτίζουμε με το διάλυμα

Από την σπορά έως την μεταφύτευση Εμβάπτιση: Μια εφαρμογή
Πότισμα: Κάθε 7-15 ημέρες
RIZOBAC 20 ml (1 καπάκι)/10 L νερό Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και ποτίζουμε Από την σπορά έως την μεταφύτευση Με το νερό του ποτίσματος

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

RIZOBAC

20 ml (1 καπάκι)/10 L νερό

Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και ποτίζουμε 20-40 φυτά

Την ημέρα της μεταφύτευσης κι επανάλληψη 7 ημέρες μετά.

BIOFERTIN 7-7-11, για κηπευτικά

1-2 Kg/20 τετραγωνικά μέτρα Σκορπίζουμε την κατάλληλη ποσότητα και σκαλίζουμε για να ενσωματωθεί με το έδαφος Πριν την μεταφύτευση Μια εφαρμογή

FISH-FERT

80 ml/10 L Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και ποτίζουμε 40 φυτά Από την μεταφύτευση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 1-2 εβδομάδες

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

BIOFERTIN 7-7-11, για κηπευτικά

40-80 g (2-4 κουταλιές της σούπας)/ανά φυτό Σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό, σκαλίζουμε για να ενσωματώσουμε το λίπασμα στο έδαφος κι έπειτα ποτίζουμε. Οι ποσότητες αυξάνονται με το μέγεθος των φυτών 20 ημέρες μετά τη μεταφύτευση έως το τέλος της συγκομιδής Κάθε 20 ημέρες

TRI-ACTIVE

20 ml (1 καπάκι)/10 L νερό Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και ποτίζουμε Από τη μεταφύτευση έως το τέλος της συγκομιδής Κάθε 4 εβδομάδες ή νωρίτερα στην περίπτωση εμφάνισης ασθενειών

ACADIAN ΥΓΡΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ
ή
ACADIAN ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗ ΣΚΟΝΗ

Υγρό
Πότισμα: 20-40 ml (1-2 καπάκια)/10 L νερό
Ψεκασμός:10-20 ml (0,5-1 καπάκι)/10 L νερό

ή

Σκόνη
Πότισμα: 4-8 g/10 L νερό
Ψεκασμός: 2,5-5 g/10 L νερό

Σημείωση: Σε περίπτωση που αναμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα (πχ. καύσωνες) μπορούμε να ψεκάσουμε από 3-5 ημέρες νωρίτερα με την διπλάσια ποσότητα

Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια ποτίζουμε ή ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας Από τη μεταφύτευση έως το τέλος της συγκομιδής Κάθε 7-14 ημέρες

FORTICAL

Πότισμα: 40-60 ml (2-3 καπάκια)/10 L νερό

Ψεκασμός: 20 ml (1 καπάκι)/10 L νερό

Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια ποτίζουμε ή ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας Μετά την άνθηση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 10-14 ημέρες. Κατά την καρποφορία χρειάζονται συχνότερες εφαρμογές
FAST GROW PLUS 20-20-20 Πότισμα: 20-40 γρ (2-3 κουταλιές του γλυκού)/10 λίτρα νερό
ή
Διασκορπισμός: 10-40 γρ (1-4 κουταλιές του γλυκού)/φυτό
ή
Ψεκασμός: 15-30 γρ. (2-3 κουταλιές του γλυκού)/10 λίτρα νερό

Διαλύουμε σε νερό και στη συνέχεια ποτίζουμε
ή
Σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό κι έπειτα ποτίζουμε
ή
Διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας

2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση έως και την εμφάνιση των πρώτων καρπών Κάθε 10-15 ημέρες
FAST GROW PLUS 6-12-36+2%MgO Πότισμα: 20-40 γρ (2-3 κουταλιές του γλυκού)/10 λίτρα νερό
ή
Διασκορπισμός: 15-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού)/φυτό
ή
Ψεκασμός: 15-30 γρ. (2-3 κουταλιές του γλυκού)/10 λίτρα νερό

Διαλύουμε σε νερό και στη συνέχεια ποτίζουμε
ή
Σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό κι έπειτα ποτίζουμε
ή
Διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας

Με την εμφάνιση των πρώτων καρπών έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 10-15 ημέρες
Οργανική λύση (αντικατάσταση των FAST GROW PLUS): FISH-FERT
Ως συμπλήρωμα μαζί με FAST GROW PLUS: 40 ml/10 L νερό
Ως πλήρες λίπασμα αντί για FAST GROW PLUS: 80 ml/10 L νερό
Διαλύουμε σε νερό και στη συνέχεια ποτίζουμε Από τη μεταφύτευση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 1-2 εβδομάδες
SLUD 100 ml/10 L νερό Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας Από τη μεταφύτευση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 10-15 ημέρες
Τροφοπενίες
AMINA-MIX

Πότισμα: 80-140 ml (4-7 καπάκια)/10 L νερό

Ψεκασμός: 40-80ml (2-4 καπάκια)/10 L νερό

Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και στη συνέχεια ποτίζουμε ή ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας Από τη μεταφύτευση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 2-3 εβδομάδες
Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους

LEAF POWER

25-40 ml (1-2 καπάκια)/10L νερό Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε καλά.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα
Από την αρχή έως το τέλος της καλλιέργειας προληπτικά
ή
εναλλακτικά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων
Κάθε 5-10 ημέρες

BACTILIS

40-80 ml (2-4 καπάκια)/10 λίτρα νερό

Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε στο νερό και ποτίζουμε με ποσότητα νερού ώστε να φτάσει το διάλυμα στη ρίζα.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα

Από την αρχή έως το τέλος της καλλιέργειας προληπτικά
ή
εναλλακτικά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων

Κάθε 2-4 εβδομάδες

BIOGUN

20 ml (1 καπάκι)/10 λίτρα νερό

Ανακινούμε καλά.
Διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε καλά.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα, βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα

Από την μεταφύτευση έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 7 ημέρες

BACTAMIN 5-10 ml (1/2 καπάκι)/100 τετραγωνικά μέτρα αραιωμένα σε 10L νερό

Ανακινούμε καλά.
Διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε καλά.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα

Από την έναρξη της ανθοφορίας έως το τέλος της καλλιέργειας Κάθε 7-10 ημέρες
array(15) {
  [0]=>
  string(573) "

Natural root biostimulant & Microbial solution

" [1]=> string(781) "

Organic Slow-release Granular Fertilizers for Amateur Growers

" [2]=> string(839) "

Εκχύλισμα Φυκιών Θαλάσσης σε μορφή Συμπυκνωμένου Υγρού

" [3]=> string(0) "" [4]=> string(584) "

Microbial solution - Growth Biostimulant

" [5]=> string(684) "

Water soluble N-P-K Fertilizers with marine plants extract, Amino acids and Micronutrients

" [6]=> string(589) "

Liquid Organic fertilizer from enzymatic hydrolysis of fish

" [7]=> string(577) "

Liquid fertilizer of high Calcium concentration

" [8]=> string(582) "

Liquid Nitrogen - Copper fertilizer with amino acids

" [9]=> string(520) "

Liquid Sulphur Fertilizer

" [10]=> string(582) "

Liquid Micronutrient mixture with amino acids

" [11]=> string(606) "

Liquid microbial inoculant - Organic fertilizer 3-0.5-1 - Soil amendment

" [12]=> string(651) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and micronutrients

" [13]=> string(570) "

Liquid Growth Stimulant with beneficial microorganisms

" [14]=> string(638) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and trace elements

" }