CULTIVATION ADVICE

Χλοοτάπητες-ΓκαζόνΧλοοτάπητες-Γκαζόν

Χλοοτάπητες-Γκαζόν

Mη διαθέσιμο

Οι τροφοπενίες που εμφανίζονται στους χλοοτάπητες, καθυστερούν την ανάπτυξή του, τον κάνουν ευάλλωτο σε ασθένειες κι εχθρούς και χαλάνε την εμφάνισή του.

Συχνότερη τροφοπενία είναι αυτή του σιδήρου. Μπορούν όμως να εμφανιστούν και τροφοπενίες αζώτου, φωσφόρου ή/και καλίου, λόγω ανεπαρκούς λίπανσης.

Η τροφοπενία Σιδήρου εμφανίζεται ως χλώρωση (κιτρίνισμα) του φύλλου. Η έλλειψη σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή χλωροφύλλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την φωτοσύνθεση, επομένως δημιουργούνται προβλήματα στην θρέψη των φυτών.

Η τροφοπενία Αζώτου παρουσιάζεται ως χλώρωση (κιτρίνισμα) και σμίκρυνση των φύλλων και αδυναμία στην ανάπτυξη των φυτών.

Η τροφοπενία Φωσφόρου έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη ανάπτυξη και την εμφάνιση ιώδους χρωματισμού στα φύλλα.

Η τροφοπενία Καλίου έχει ως σύμπτωμα το καφέτιασμα της άκρης των φύλλων, χλωρωτικές κηλίδες (κίτρινες κηλίδες) στα φύλλα και τελικά οδηγεί σε κιτρίνισμα και μαρασμό των φύλλων. Επίσης η έλλειψη καλίου μειώνει ιδιαίτερα την αντοχή των φυτών απέναντι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, εχθρούς κι ασθένειες.

Οι χλοοτάπητες έχουν διάφορους εχθρού.

Ο σημαντικότερος και ο καταστροφικότερος όμως είναι η αγρότιδα ή καραφατμέ ή κοφτοσκούληκο.
Είναι η προνύμφη (κάμπια) ενός λεπιδοπτέρου, το οποίο είναι πολυφάγο (τρέφεται με διάφορα είδη φυτών) και ιδιαίτερα αδηφάγο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο μπορεί να καταστρέψει ένα χλοοτάπητα σε λίγες ημέρες.
Τρέφονται με τα φύλλα, τον λαιμό των βλαστών και τα υπόγεια μέρη των φυτών. Ο χλοοτάπητας εμφανίζει αρχικά κίτρινες μακρόστενες λωρίδες που στη συνέχεια μεγαλώνουν και καφετιάζουν λόγω της ξήρανσης των φυτών.
Οι κάμπιες έχουν γκριζωπό χρώμα και μεγάλο μέγεθος. Σε νεαρά στάδια δραστηριοποιούνται την ημέρα ενώ στη συνέχεια γίνονται αποκλειστικά νυκτόβιες. Μπορούμε να τις εντοπίσουμε τη διάρκεια της ημέρας προστατευμένες κάτω από το φύλλωμα ή πέτρες ή σβόλους χώματος. Αργά το απόγευμα δραστηριοποιούνται και μπορούμε να τις εντοπίσουμε να τρέφονται.
Οι προσβολές αρχίζουν από τις αρχές του Καλοκαιριού έως τις αρχές του Φθινοπώρου, οπότε είναι και η εποχή που πρέπει να ελέγχουμε τον χλοοτάπητά μας για προσβολή από την καραφατμέ.

- Το BACTAMIN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών έπειτα από προσβολές κι ενισχύουν τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών προνυμφών εντόμων, όπως οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων.


Ένας άλλος εχθρός ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στους χλοοτάπητες είναι οι τυφλοπόντικες, οι οποίοι με τις στοές που σκάβουν μπορούν να ξηράνουν μεγάλα τμήματα του χλοοτάπητα.

- Το RIZOCYN είναι ένας φυσικός διεγέρτης ριζοβολίας ο οποίος παρασκευάζεται από οργανικές φυσικές πρώτες ύλες.
Ο ρόλος του είναι να βοηθά τα νεαρά φυτά να εγκατασταθούν στο έδαφος με ασφάλεια και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ριζικού συστήματος.
Πέρα όμως από την κύρια λειτουργία του, παρουσιάζει και μια δευτερεύουσα ως απωθητικό για τους τυφλοπόντικες. Ενώ δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι με συστηματική εφαρμογή του RIZOCYN σταμάτησαν να έχουν προβλήματα με τυφλοπόντικες. Η πιθανή εξήγηση είναι η απωθητική μυρωδιά που έχει για τους τυφλοπόντικες το RIZOCYN.

Οι χλοοτάπητες μπορεί να προσβληθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν κυκλικές κηλίδες αρχικά κιτρινες και στη συνέχεια καφέ. Με την πάροδο του χρόνου οι κύκλοι μεγαλώνουν, ενώνονται και νεκρώνουν μεγάλα τμήματα του χλοοτάπητα, αν δεν ληφθούν μέτρα. Προσβάλλουν τόσο το ριζικό σύστημα όσο και το φύλλωμα του χλοοτάπητα.

- Το BACTILIS είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη, έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς της ρίζας των φυτών. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

- Το LEAF POWER είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη, έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς των υπέργειων μερών των φυτών. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα

Η εγκατάσταση νέου χλοοτόπητα γίνεται είτε με σπορά είτε με τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα.

  • Πριν τη σπορά, κατά την προετοιμασία του εδάφους εφαρμόζουμε FOOD 4 PLANTS, για Ξεκίνημα. Είναι κοκκώδες οργανοχημικό λίπασμα, το οποίο δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα δυνατό ξεκίνημα στα νέα φυτά κι εμπλουτίζει το έδαφος καθώς είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, αμινοξέα – πρωτεΐνες, χουμικά και φουλβικά οξέα.
    Όταν τοποθετούμε έτοιμο χλοοτάπητα, η εφαρμογή του FOOD 4 PLANTS, για Ξεκίνημα, γίνεται μετά την τοποθέτηση.
  • Κατά τη σπορά, για να επιτύχουμε μεγαλύτερο ποσοστό φυτρωτικότητας και να δημιουργήσουμε γερές βάσεις για ένα δυνατό χλοοτάπητα, χρησιμοποιούμε στους σπόρους μας GRASS & TURF-STARTER. Το GRASS & TURF-STARTER περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία εγκαθίστανται στον σπόρο και στη συνέχεια στις ρίζες των φυτών. Δεσμεύουν άζωτο και παράγουν φυσικές προωθητικές ουσίες, αυξάνοντας το ποσοστό των σπόρων που βλαστάνουν και την ταχύτητα βλάστησης και ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα κενά και πετυχαίνουμε την ασφαλή και γρήγορη εγκατάσταση του χλοοτάπητα.
  • Μετά τη σπορά ή την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, εφαρμόζουμε RIZOCYN. Είναι ένας φυσικός διεγέρτης ριζοβολίας ο οποίος παρασκευάζεται από οργανικές φυσικές πρώτες ύλες. Ο ρόλος του είναι να βοηθά τα νεαρά φυτά να εγκατασταθούν στο έδαφος με ασφάλεια και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ριζικού συστήματος.
  • Μετά το φύτρωμα των σπόρων ή την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, η εφαρμογή του GROWER 22-0-16 βοηθάει στην γρήγορη ανάπτυξη. Το GROWER 22-0-16 είναι ένα υγρό συμπυκνωμένο λίπασμα, φιλικό προς το περιβάλλον, που προσφέρει άμεσα αφομοιώσιμα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία δεν αποπλένονται από το έδαφος και σταδιακά απορροφώνται από τα φυτά.

Εγκατεστημένοι χλοοτάπητες

Για τη σωστή εφαρμογή και αξιοποίησηση των λιπασμάτων, καλό είναι να εφαρμόζουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιες πρακτικές.
Συνήθως τα λιπάσματα τα εφαρμόζουμε:

  1. έπειτα από κούρεμα και πότισμα, ώστε να αποφεύγουμε απώλειες και στρες των φυτών
  2. όταν ο χλοοτάπητας είναι στεγνός, για την αποφυγή εγκαυμάτων στα φύλλα (στην περίπτωση κοκκωδών ή κρυσταλλικών λιπασμάτων)

Αρχές της Άνοιξης, με την άνοδο της θερμοκρασίας ξεκινάνε οι λιπάνσεις.

  • Το FOOD 4 PLANTS, για Γκαζόν, είναι ένα κοκκώδες οργανοχημικό λίπασμα, το οποίο προσφέρει σταθερά θρεπτικά συστατικά στα φυτά και χάρη στην οργανική ουσία, στα αμινοξέα-πρωτεΐνες και τα χουμικά και φουλβικά οξέα, αναζωγονεί το έδαφος και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του.
  • To FAST GROW PLUS, 22-9-22, περιέχει τις ιδανικές αναλογίες θρεπτικών στοιχείων, για την κάλυψη των θρεπτικών στοιχείων που χάνονται με το κούρεμα του χλοοτάπητα. To FAST GROW PLUS, 22-9-22, είναι ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει αμινοξέα και εκχυλίσματα φυκιών, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη και την αντοχή του χλοοτάπητα σε καταπονήσεις (περιβαλλοντικές, λόγω χρήσης, από εχθρούς κι ασθένειες).
  • Το RIZOCYN, είναι ένας βιοδιεγέρτης, ο οποίος προέρχεται από φυσικά οργανικά συστατικά και είναι ειδικός για την ανάπτυξη πλούσιου και υγιούς ριζικού συστήματος. Χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του (φυσικοί προωθητικοί παράγοντες, βιταμίνες, αμινοξέα, χουμικά και φουλβικά οξέα κ.α.), αυξάνει την ανάπτυξη των ριζών, βελτιώνει τη δομή του εδάφους και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους.

- Για τα ψυχρόφιλα είδη η λίπανση:

  • Μειώνεται στα μέσα του καλοκαιριού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν την ανάπτυξή τους.
  • Αυξάνεται στο τέλος του καλοκαιριού, με την πτώση της θερμοκρασίας.
  • Συνεχίζεται ελαφρά το χειμώνα.

- Για τα θερμόφιλα είδη, διακόπτουμε τη λίπανση στα μέσα, με τέλος του Φθινοπώρου.

Ανάλογα φυσικά με την πορεία της θερμοκρασίας μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να εφαρμόσουμε νωρίτερα τα λιπάσματα. Έτσι μια κρύα Άνοιξη θα μας οδηγήσει στην καθυστέρηση εφαρμογής των λιπασμάτων ενώ ένα ζεστό Φθινόπωρο-Χειμώνας θα μας επιτρέψει την εφαρμογή των λιπασμάτων αργότερα από το κανονικό.

Τροφοπενίες

Οι τροφοπενίες των κύριων θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το Άζωτο, ο Φώσφορος και το Κάλιο, προλαμβάνονται με την εφαρμογή τακτικής λίπανσης.
Ορισμένες φορές όμως, εμφανίζονται τροφοπενίες ιχνοστοιχείων, όπως του σιδήρου, οι οποίες μπορεί να ωφείλονται σε διάφορους παράγοντες και όχι στην έλλειψη αλλά στη διαθεσιμότητα του ιχνοστοιχείου (πχ. ιδιότητες του εδάφους, pH εδάφους κ.α.).

  • AMINA-FE. Είναι ένα υγρό λίπασμα σιδήρου με αμινοξέα. Χάρη στη σύνθεσή του το AMINA-FE, απορροφάται εύκολα και άμεσα από τα φυτά, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τις τροφοπενίες σιδήρου.

Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους

Για την τόνωση της ανάπτυξης και την ανάκαμψη έπειτα από προσβολές από μικρόβια κι εχθρούς, χρησιμοποιούμε ανάλογα:

  • BACTILIS. Είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα κ.α. και βοηθάει στην ανάπτυξη κι ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες της ρίζας των φυτών. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.
  • LEAF POWER. Είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες του υπέργειου μέρους των φυτών. Περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα, Αμινοξέα και Ιχνοστοιχεία. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
  • BACTAMIN. Είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα. Τα φυτά μας λαμβάνουν άμεσα θρεπτικά στοιχεία και ουσίες τις οποίες απελευθερώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Αυτές οι ουσίες προωθούν την ανάπτυξη των φυτών μας και τα βοηθάνε στην ανάκαμψη τους από περιβαλλοντικό και βιοτικό στρές, που προκαλείται από έντομα, όπως οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων, στις οποίες ανήκει η καραφατμέ. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
  • RIZOCYN. Εκτός από την κύρια λειτουργία του ως φυσικός βιοδιεγέρτης για την ανάπτυξη των ριζών, παρουσιάζει και μια δευτερεύουσα ως απωθητικό για τους τυφλοπόντικες.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΠΑΝΑΛΛΗΨΗ
ΝΕΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ
  • FOOD 4 PLANTS, για Ξεκίνημα
    (Σπορά, Έτοιμος χλοοτάπητας)
100-150 g/τετραγωνικό μέτρο

Πριν τη σπορά, διασκορπισμός και ενσωμάτωση στο έδαφος.
Μετά την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, με διασκορπισμό στην επιφάνειά του και πότισμα

Πριν τη σπορά.
Μετά την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα.

Μετά από 1-1,5 μήνα. Συνολικά 2 εφαρμογές
60g ή 60ml/1,5-2,4 Kg σπόρου Σκόνη: κάλυψη των σπόρων και ανακάτεμα
Υγρό: Διάλυση σε νερό και στη συνέχεια καλό ψέκασμα ή εμβάπτιση των σπόρων στο διάλυμα
Αμέσως πριν την σπορά 1 εφαρμογή
  • RIZOCYN
    (Σπορά, Έτοιμος χλοοτάπητας)
150-200ml (7-10 καπάκια)/100 τετραγωνικά μέτρα

Διάλυση σε αρκετή ποσότητα νερού, ωστε να καλυφθεί η απαιτούμενη επιφάνεια.

Πότισμα
ή
Ψεκασμός και στη συνέχεια πότισμα για να φτάσει το διάλυμα στη ρίζα των φυτών

Ψυχρόφιλα είδη:
Όλο το χρόνο. Κάθε 3-4 εβδομάδες
Μέσα - Τέλος Καλοκαιριού και το Χειμώνα αραιώνουν οι λιπάνσεις.

Θερμόφιλα είδη:
Αρχές Άνοιξης - Μέσα ή Τέλος Φθινοπώρου. Κάθε 3-4 εβδομάδες

150-300ml (7-15 καπάκια)/100 τετραγωνικά μέτρα Διάλυση σε αρκετή ποσότητα νερού, ωστε να καλυφθεί η απαιτούμενη επιφάνεια. Ψεκασμός, στον έτοιμο χλοοτάπητα, αμέσως μετά την εγκατάσταση ενώ στη σπορά όταν έχουν φυτρώσει οι σπόροι και καλύψει σημαντικό μέρος του εδάφους

Ψυχρόφιλα είδη:
Όλο το χρόνο.
Μέσα - Τέλος Καλοκαιριού και το Χειμώνα αραιώνουν οι λιπάνσεις.

Θερμόφιλα είδη:
Αρχές Άνοιξης - Μέσα ή Τέλος Φθινοπώρου.

1 φορά το μήνα

Εγκατεστημένοι χλοοτάπητες
50-80g/τετραγωνικό μέτρο Διασκορπισμός σε όλη την επιφάνεια και πότισμα. Ψυχρόφιλα είδη:
Όλο το χρόνο.
Θερμόφιλα είδη:
Αρχές Άνοιξης - Μέσα Φθινοπώρου
Κάθε 3 μήνες
100-300g/100 τετραγωνικά μέτρα με πότισμα
ή
20-40g/10L νερό με ψεκασμό

Πότισμα: Διαλύουμε σε αρκετή ποσότητα νερού για να ποτιστεί όλη η επιφάνεια

Ψεκασμός: Διαλύουμε σε κατάλληλη ποσότητα νερού και ψεκάζουμε

Ψυχρόφιλα είδη:
Όλο το χρόνο.
Μέσα - Τέλος Καλοκαιριού και το Χειμώνα αραιώνουν οι λιπάνσεις.

Θερμόφιλα είδη:
Αρχές Άνοιξης - Μέσα ή Τέλος Φθινοπώρου

Κάθε 10-20 ημέρες
150-200ml (7-10 καπάκια)/100 τετραγωνικά μέτρα Διάλυση σε αρκετή ποσότητα νερού, ωστε να καλυφθεί η απαιτούμενη επιφάνεια.

Πότισμα
ή
Ψεκασμός και στη συνέχεια πότισμα για να φτάσει το διάλυμα στη ρίζα των φυτών

Ψυχρόφιλα είδη:
Όλο το χρόνο. Κάθε 3-4 εβδομάδες
Μέσα - Τέλος Καλοκαιριού και το Χειμώνα αραιώνουν οι λιπάνσεις.

Θερμόφιλα είδη:
Αρχές Άνοιξης - Μέσα ή Τέλος Φθινοπώρου. Κάθε 3-4 εβδομάδες

Τροφοπενίες

40-60ml (2-3ml)/10L νερό με ψεκασμό
ή
20ml (1 καπάκι)/10L νερό με πότισμα

Διαλύουμε την κατάλληλη ποσότητα σε νερό και ψεκάζουμε καλά
ή ποτίζουμε ώστε να φτάσει το διάλυμα στη ρίζα
Από Άνοιξη έως Φθινόπωρο 1 φορά το μήνα ή συχνότερα σε περίπτωση εμφάνισης τροφοπενίας
Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους
100ml/100 τετραγωνικά μέτρα Διάλυση σε αρκετή ποσότητα νερού, ωστε να καλυφθεί η απαιτούμενη επιφάνεια και στη συνέχεια πότισμα για να φτάσει το διάλυμα στη ρίζα Όλο το χρόνο Κάθε 21-28 ημέρες
25-40 ml (1-2 καπάκια)/10L νερό Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε καλά.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
Προληπτικά από την Άνοιξη έως τα μέσα του Φθινοπώρου. Αλλιώς από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κάθε 7-15 ημέρες
15-20ml (1/2-1 καπάκι)/10-20L νερό Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε καλά.
Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
Ψεκάζουμε προληπτικά από τις αρχές του Καλοκαιριού έως τις αρχές του Φθινοπώρου Κάθε 10-15 ημέρες
Μπορεί να εφαρμοστεί όλο το χρόνο εφόσον διαπιστωθεί ζημιά από τυφλοπόντικες, στη δοσολογία και συχνότητα που αναφέρθηκε παραπάνω ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση.
array(8) {
  [0]=>
  string(638) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and trace elements

" [1]=> string(651) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and micronutrients

" [2]=> string(569) "

Liquid Iron fertilizer with amino acids

" [3]=> string(684) "

Water soluble N-P-K Fertilizers with marine plants extract, Amino acids and Micronutrients

" [4]=> string(0) "" [5]=> string(549) "

Natural root biostimulant

" [6]=> string(562) "

Microbial Inoculant for Seed Treatment

" [7]=> string(631) "

Granular Organomineral Fertilizers

" }